Nej, den här bloggposten är inte en lång checklista. Den är en kortguide i vad du kan göra för att inte gå upp i limningen, nu när COVID-19 härjar.

Att situationen är allvarlig råder det inget tvivel om, men när man har gjort sin del av arbetet med att minska spridnigen av viruset, distansarbetat klart och vardagssysslorna är gjorda, vad gör man då?

För de flesta av oss är den största samhällsinsatsen vi kan göra att stanna hemma, inte gå ut – eller hem till andra – i onödan, försöka ta allt med ro och se till att noggrant tvätta händerna. Det är ju snabbt avklarat. Nu till underhållningen.

Prata med familj, släkt, vänner och bekanta

Via telefon, dator, muggtelefon, talrör eller morsekod. Helt upp till dig, men jag rekommenderar en kommunikationsform där du faktiskt kan höra rösten på den du kommunicerar med.

Läs

Hinn ikapp med läsnigen. Oavsett om det är en trave böcker, tidnigar eller en lång lista med feeds du vill ta dig igenom så är detta din chans.

Spela spel

Har du privilegiet att bo med andra så dra med dem på något spel. Plattforms- eller brädspel, med eller mot varandra. Se bara till att det blir något som är skoj och trevligt. Det är inte meningen att ni ska vilja klippa till varandra efteråt. Är du väldigt tävlingsinriktad och har svårt att ta ett nederlag är nog ett co-op-spel att föredra.

Bor du själv är spelfältet fritt. Välj något du uppskattar. Strategi, pussel, turbaserat, rpg, mmo eller vad som helst annat. Varför inte börja spela dig igenom din backlog med ospelade spel? Med det sagt kanske du ska undvika apokalypsspel om du är nervöst lagd och väldigt orolig av dig. Dumt att kasta humörgasol på din oroslåga.

Se en film eller en serie

Se något som piggar upp, eller som får dig att mysa. Kom bara ihåg att motstå frestelsen att bjuda över alla du känner på filmkväll. Bor du själv men vill dela filmen/serien med någon annan så går det också. Ring upp dem, leta fram vad ni ska se (båda två var för sig) räkna ner och börja titta samtidigt. Tadaaa! Syncad distanstittning.

Mat

Gillar du att tillaga och förbereda mat så häng i köket. Det här är ett perfekt tillfälle att göra alla de där matrelaterade sakerna som du inte har tid med annars.

Blötlägg baljväxter. Pröva det där nya receptet som du inte kommit dig för att laga. Torka frukt, bär och svamp som du inte orkar eller hinna äta upp innan den blir dålig. Baka ditt egna bröd.

Ja, du förstår vad jag menar. Det finns hur mycket som helst att sysselsätta dig med där.

Lär dig något nytt

Vi har ju alla saker som vi är nyfikna på och vill lära oss mer om. Nu har du chansen. Kolla klipp, läs artiklar, öva praktisk. Kom bara ihåg att välja något rimligt och som du faktiskt kan göra hemifrån. Astronaut är således borta från lista, den här gången.

Sätt piff på vardagen

Vad jag menar är att du ska ta den där lilla extra tiden för att sätta lite guldkant på tillvaron. Brukar du dricka en mugg pulverkaffe stående vid diskbänken? Ta dig då tiden att faktiskt koka kaffet, och dricka det ur någon av dina finare muggar.

Ska du käka snacks, häll upp dem i en skål istället för att bara käka dem direkt ur påsen. Sådana grejer.

Avslutningsvis

Det finns ju saker man kan göra som är så självförklarande att det enda som behövs är att de nämns. Det får avsluta det här inlägget.

Bygg ett korthus. Dansa. Sjung lite. Vissla är också okej. Lyssna på musik eller spela ett instrument. Gör en inomhus hobby. Lär dig ett magitrick. Sola på balkongen (jacka om det är kallt, såklart). Laga trasiga kläder. Handarbete. Rita en serie.